Hur tänkte de här?

Vad har du för skor, frågade Oskar. Vad du än köper kommer att vara betydligt bättre än de du har nu blev domen som föll fyra dagar in på min 8-dagarssejour med Kajsa i Åre. Mina gamla Warp snowboard-boots som jag köpte redan väl begagnade på jobbets Torget för ca sju år sedan för någonstans runt 100 kronor har nu svettats med mig några år genom min relativt sett framgångsrika nyutveckling på bräda. Så kul att det bara funkar att ta upp och utvecklas på något som kräver en sådan omställning som snowboard när jag började närma mig 60.

Okej, ska jag investeras i bättre skor så ska jag kanske inte göra det sista dagen utan just när jag behöver dem som bäst. Kajsa och jag tog en tur genom Åre by på vägen tillbaka till Björnänge efter dagens framgångar för att se vad byn bjöd i utbud av rimligt prisvärda skor. Så hamnade vi på Hollywood. Enastående hjälp och råd för att hitta rätt skor, dessutom erbjöd butiken rea, vilken inte ska föraktas.

Så hamnar jag framför denna skapelse! Hur i helskotta är hon klädd mitt i vintern mitt i skullcandysnowboardutbudet? Jag frågar lite insinuerande om hon inte är lite tunnklädd för vintersport. Först tror han nog att jag bara skämtade när jag i själva verket presenterade en allvarlig anklagelse mot stereotypt betraktande av vad tjejer slentrianmässigt används till. Strax greppade han min attack och sen var det inte mycket mer sagt om det. Men va fan, vad håller dessa killar på med? Ska man göra reklam för hörlurar i en skidsportbutik kanske inte avklädd silikon bäst för fram produktens egenskaper. Varför är det så att flickor exponeras enbart för sina yttre karakteristika i det ena sammanhanget efter det andra där det inte alls konceptuellt passar in? Paraplyfilckor inför speedwaystarten, lättklädda brudar på MX-podiet, naturligtvis franskt uppiffade damer på varje tröjseremoni i Tour de France, lättklädda Monsterbrudar som delar ut blasket, … listan kan göras lång.

Visst, jag köper det, kalla mig åldrad moralist. Men faktum kvarstår. Hur kommer det sig att just killar tycker det är helt okej att använda flickors könsattribut till det mesta utan sanktion? Är det bara porr i huvudet på oss primitiva manliga varelser, eller?

Grabbarna i MFF bjuder på minst sagt ifrågasatt födelsedagstårta med en naken tjej på. Svenska skidförbundet kickar ut Kevin Bäckström ur landslaget för att han inte fixar det där med att vara en förebild. Och då landar tanken i Hollywoodbutiken igen. Hör snowboard/skidsport och nakna brudar ihop (även om just detta handlar om hörlurar)? 

Screenshot_2013-03-10-20-54-57Kan det vara så att det som Sydsvenskan skriver har bäring på varför unga män ser på kvinnor som de gör? Är de helt enkelt obildade och aldrig fått lära sig se sig själva i ett större sammanhang där värderingar och empati är rätt schysta drivkrafter.


Publicerat

i

av

Etiketter: