Jobbet där du tillåts göra vad som helst

Förtroendet för rättsväsendet och polisen är i allmänhet redovisat som relativt gott. Det finns säkert goda skäl till det. Men risken finns att godtyckligt bli offer för maktfullkomlighet och arrogans utan motstycke och där maktens arrogans alltid går fri. Du behöver inte leta efter exempel.

Civilklädda poliser terroriserar godtyckligt en man i tunnelbanan och går fria.

Det här en rätt skön historia trots allt. Polisen messar med fel person och står med byxorna nere. Men vad hjälper det? Poliserna stämmer i sin tur och trots svagheten i deras underlag vinner de i korruptionens namn, eller.

Polis bloggar och misstänks för sexuellt ofredande och går fri.

Ett par snafsiga snutar grisar ner en polisbil med sina könsorgan där kvinnliga poliser snart ska göra entré. En av dem bloggar osmart nog om det hela men skyddas av oklarheter i bevisföringen.

Uppdatering 14 juni. Idag blev han visst av med jobbet, avsked med omedelbar verkan. Det tar sin tid att hacka sig i den kollegiala slutenheten.

Höga Säpochefer lagrar avlyssningasmaterial förklaras ”inkompenta” och går fria.

Lagstiftningen är klar. Inget avlyssningsmaterial får lagras. Trots det har det skett under lång tid, men de stackars inkompetenta höga cheferna visste inte bättre och kan självklart inte stå till svars.

Johan Liljeqvist dör efter ett våldsamt polisingripande, Amnesty ifrågasätter, men poliserna går fria.

Dö i polisens händer, hur kan det bara ske? Men hua, det måste vara busens fel. Vi gjorde inget.

Polisen ser mellan fingrarna och låter buset härja och friar sig.

Också hemma i byn. Det är lite väl stimmigt ibland vid byahuset. Efter enträgna försök så masar sig snuten ut ur wienebrödsfrosseriet och urskuldar sig med att, nja, buset har inte gått tillräckligt långt. Så vänder de och åker tillbaka till TVn medan byahusets grannar fruktar.

Uppdatering 28 juni. Ex-polischefen Göran Lindberg gör inte livet enklare för poliskåren.

Stenen i ryggen, polisen vet vem det är, men lägger ned. Tillägg 9 jan 2011.

Den ende person som förhörts av polisen är alltså Kastanjeskolans rektor Mats Wermelin.
– Jag serverade polisen allt på ett fat. Jag berättade vilka som troligen gjort det här och erbjöd polisen att komma hit. Det är för jävligt att de bara lade ner ärendet.

Polisen i allmänhetens tjänst, eller hur.

Men det finns hopp – hjältar som rotar, blottlägger och trotsar. Här till exempel: historien skulle mycket väl kunna vara sann.

Tokbritterna försöker trycka in så mycket elektronik som möjligt i sitt kungadöme för att försäkra sig om att ingen har en chans till privatliv. Blackwell Briggs har producerat en film som var avsedd för parlamentet men som läcker ut. The Pirate Bay hamnar i skottgluggen och svarar obeskrivligt underhållande, och bra, på maktens propåer. Läs mer…

Uppdatering 28 juni. Filmen en del i ett ARG-spel som skapats av The Company P, men lika tankeväckande ändå.

Se filmen och ställ dig frågan: -är det ett samhälle vi vill ha?


Publicerat

i

,

av