Att välja mellan stort och smått

Bilderna från matchen utanför tennishallen i Malmö fick mig att reflektera.

Det kan förefalla en aning irrationellt att jämföra brott men ibland är det faktiskt svårt att låta bli. Jag har själv stått på barrikaderna och vet hur känslor och vilja kan driva fram beteende på ytterlighetens gräns när man tror intensivt på något. Men sakfrågan gagnas sällan när gränsen överskrids. Som tex när antidemokraterna maskerar sig, klättrar upp polisbussens tak för att besinningslöst sparka sönder ljusrampen. eller fullständigt ogenerat lossa kanonader med gatsten mot bilrutorna. Allt medan polisen sitter ”lugnt” bakom stängda dörrar och uppvevade rutor och ser på. Man får liksom känslan av det nästan är tillåtet att vara hur kreativ som helst.

Men. Förivrar du dig en aning och kör 82 km/tim på en 70-väg, som jag gjorde för ett tag sedan, åker du hem med en skön bot på 2400 kr. Till saken hör att den gången var vägen rak, ingen bebyggelse och egentligen existerade inte många risker för andra.

Prioriteringen är åt helvete. Du kan bete dig hur tusan som helst och sätta demokratin ur spel utan att riskera påföljd, eller åtminstone utan större risk att åka dit.

Hur bibehålls respekten för lagar och regler, och för polisen och rättsväsendet i det ljuset? Jag är i alla fall inte imponerad.


Publicerat

i

av

Etiketter: