Så kom det till slut

På stormötet idag fick vi besked att AstraZeneca lämnar Lund – inte alls en överraskning. Men ändå en rätt märklig upplevelse efter 20+ år i bolaget.

Många av mina kollegor tog motvilligt mot det smärtsamma beskedet och alla uttryck kommer länge att vara fastetsade i mitt minne. Nu blir det en omställning på två år som kommer att innebära extrema utmaningar för många och samtidigt nya möjligheter för andra.

Det har länge varit en tuff tid för farma och mina analyser ledde redan för ett bra tag sedan fram till de strategiska beslut som alltså idag förverkligas. AstraZeneca gör vad vi faktiskt måste göra och jag står i det mesta bakom den strategiska riktning vi tagit. Dessvärre kullkastas plötsligt många människors tillvaro på ett minst sagt dramatiskt sätt.

Men för vår region tror jag faktiskt att det är bara bra, på några få års sikt. AstraZeneca är en stor arbetsgivare, men det räcker inte alltid att bara fixa jobb åt folk. Vi behöver utnyttja utvecklingsdrivet i Lund och regionen bättre och det kanske är det tillfället som nu ges när AstraZeneca lämnar plats åt mer utvecklingsbenägna nyskapare. Jag tror att det som sker öppnar för en återhämtning som kommer att stärka Öresundsregionen med bättre och fler utvecklingsmöjligheter.

Så jag tillåter mig att se positivt och förhoppningsfullt på det som idag offentliggjorts.

Uppdatering: kort intervjukommentar i HD

Publicerat

i

av

Etiketter: