1+1>2

Halwest Mohammad, Ali Imad Raad och Lars Åström från Malmö ger oss en fingervisnng om betydelsfulla värden genom sin tredjeplats i Purple Comet! Math Meet.

Matte – Matematik har jag alltid fascinerats av. Det är inte precis mitt starkaste kompetensområde men en sagolikt spännande värld när man väl tar steget utanför procenträkning. Det som framstår som mest avgörande är ändå den betydelse som matematiken har för vår utveckling. Med den tekniska utveckling som enligt min mening helt vuxit ur matematiken med hjälp av nördars egensinninga drivkrafter börjar vi se hur nya demokratiska värden ges möjlighet.

Samarbete över gränser – Demokratisk utveckling följer i spåren av att vi söker och skapar samverkan över nationella och kulturella gränser. Det finns inget utrymme eller ens tid att slåss om vi tillsammans angriper utmaningar och problem.

Ursprung – Nu heter inte tredjepristagarna Jimmie Å, Björns S utan Halwest och Ali som dessutom når sina resultat i samverkan med kompisar från Stanford. Nej, av med folkdräkten Jimmie och öppna dina gränser. De nationalistiska strömningar som tar sig extremt otäcka uttryck som Jobbik eller som i vår närhet drivs och smörjs av SD förflyttar oss inte bara bakåt i tiden utan också till en obegripligt primitiv nivå.

Malmö Borgarskola tränar visst särskrivning också, inte lika imponerande från en skolhemsida.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”1+1>2”

 1. Profilbild för Nicola Sarac
  Nicola Sarac

  Hej Mikael!

  Dina vänliga ord gör, med all sin insiktsfullhet, att jag måste skriva till dig om några ögonblick från skolan.Det handlar om mina matteelever Halwest, Ali, Lars och matematiken.

  Ali Imad Raad möter jag då och då i den fjortonhundrahövdade ungdomsskaran i någon av skolans korridorer. Den vidöppna blicken är som ett stort stoppmärke. Vi diskuterar Standford och IYPT-resan till Teheran i sommar när han tillsammans med sina fyra skolkompisar tävlar i fysik för sin skola och sitt land. Varligt lägger jag en lätt börda på hans axlar, kanske att framgången från Tianjin, Kina år 2009 kan upprepas.

  Halwests blick är mer allvarsam,med sina 90 universitespoäng efter drygt tre terminer på NV är han den självklare skippern för skolans Pythagorasgäng. Dagens uppslupenheten är väckt av ett nytt matermatikområde som han läser och som obönhörligt pressat fram ett behov av att diskutera det med någon. Jag är en lika tacksam som konfunderad måltavla. Matematiken för dagen är Picards theorem, bild av skapelsens maskineri i form av en matematisk sats och aha insikten” är det så här det är att skapa alltet ur intet, så vackert”. Samtalet varar någon minut men är inspirationskälla för lyssnande Lars, Linneskolans åk8, den yngste Pythagorasgäng eleven någonsin.

  Ögon-blick som skänker framtidstro som tack för din artikel

  Hälsningar
  Nicola Sarac

  1. Profilbild för Mikael
   Mikael

   Tack Nicola för att du tar mig ett steg längre in dessa begåvningars tillstånd. Kul att få en mer personlig relation till det som trots allt är relativt neutralt på en webbsida. Ska bli spännande att följa deras och er utveckling. Vi hoppas ju så på er för en bättre framtid.