För mycket kontroll

CCTV, ett av mina bestående minnen från irlandssemestern i juli. Härligt att alltid vara säker på att någon håller ett öga på mig, eller… Och visst är det bra att man kan stoppa en och annan stolle som inte följer samhällets etiska och moraliska koder. Men jag kan inte på rationell grund acceptera hur mycket kontroll och hur många kontrollsystem som helst. Det blir som i den stora globala företagsvärlden: kontroll – misstro – hierarki.

Tre aktuella problemområden

FRA-lagen – vår elektroniska kommunikation kan hamna under ständig myndighetsbevakning.
IPRED-lagen – starka krafter med lagen bakom sig kan spåra oss ända in i hemmet.
Datalagringsdirektivet – våra aktiviteter på nätet och i etern kan sparas under lång tid framöver.

Fildelning, tex, är i grunden helt fantastiskt men mycket av diskussionen styrs av alltför mycket okunskap eller starka egenintressen. Utvecklingen vi nu är med om är ju bara SÅ spännande och alla nya möjligheter som ständigt öppnar sig kommer att stärka demokratin och förena ännu fler människor. Låt oss inte bromsa utvecklingen.


Publicerat

i

av

Etiketter: