Ett steg till

Är du hemma får du räkna med att det kommer folk sa PK. Ok, är det nu så tar vi Audin tillbaka till Tyskland och går under jorden några dagar. Gott med en diesel förresten, den drar inte mer än än 0,7 i 150-160, knappt märkbart mer än vid 120. Alltså blir det miljövänligare att hålla sig kortare tid på vägen =).

Berlin står inte högst på min lista och dessutom är det ju en stad där Tiergarten inte direkt inbjuder till mountainbiking. Å andra sidan ligger stan inom räckhåll och nås på drygt sex timmar med bil via Rödby-Puttgarten. Dessutom är det ett efterlängtat ögonblick att få några sammanhängande dagar i enskildhet med min kära PK. Då blir tom Berlin tilltalande.

berlin1

Fira högtidsdagar på traditionellt sätt är inte min starka sida. Däremot blir en kronologiskt milstolpe ett utmärkt argument för att få tillfälle att samla hela familjen för ett antal oförglömliga timmar – inget mäter sig med det.

Åter till Berlin. Det visade sig att det var någon slags mässa i stan och rätt så trångt, så för att komma åt ett centralt boende fick det bli ett sjyst affärshotell till ett mindre sjyst pris. Senast vi var i Berlin var precis när den obegripliga muren äntligen raserats. Ett antal långa promenader krävdes för att få hållpunkterna på plats och vi började kunna känna igen oss.

I boken stod det att Oranienstrasse bjuder på en färgsprakande upplevelse. På vägen från Judiska museet svängde vi in på O och förväntasfullt betraktade vi havlhöga trista bostadslängor som sträckte sig över fyra-fem kvarter tror jag. Vad menade han, det här var långt ifrån attraktivt. Men så kom det. Kreuzbergs karaktär tog form och man kunde sniffa in kulten från igår – det var inte Östermalm precis med tanter i dyra pälsar, så vi kände oss rätt så hemma. Vi sögs upp av atmosfären och landade på en liten hemtrevlig Vietnamesisk familjerestaurang och åt en av de bästa veggisoppor vi någonsin sörplat i oss. Judiska museet förresten, byggnaden och arkitekturen var nog den största behållning, för oss.

Potsdam får nog räknas in som den mest givande upplevelsen. Vi bestämde oss för att ta bilen istället för tåget. Trots böket att ta sig ut ur stan visade det sig var ett klokt val. Vi kunde tura runt byn som fortfarande håller på att resa sig ur år av förfall. Fantastiskt helt enkelt.

Något att tänka på om du tar dig Berlin:

  • Ingen idé att ta med egna sprejburkar. Allt som går att ge uttryck för sina mer eller mindre konstnärliga talanger på är redan välfyllda.

berlin2

  • Köp inga cigaretter på Bordershop. Det är bara att ta några steg bland Berlinarna så får du ännu billigare exponering.
  • Bit ihop när du botar upp. Internet kostar nästan överallt. Det är inte som hemma, eller som på många andra platser. Tex 14 Euro per dygn, eller 5,60 per inloggning på vårt hotell.

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Ett steg till”

  1. […] Det händer ständigt mycket annat som är väl så värt att fira. För att slippa haussen drog PK och jag till Berlin för några dagars avkoppling. Jag har aldrig grävt ned mig i möjliga begränsningar som det […]