Bland kräldjur

På den traditionella nyårsvandringen trillade det grodor ur Bengts och mina munnar. Nja, inte värre än planer på att ha en grodexkuriosn till våren.

Jakob, Bengts son är har järnkoll på kräldjur och skulle bli den givna exkurisonsledaren. Igår fick Audin diesel för 11,24 kr litern (OKQ8 i hembyn är för dyr) och jag 3 dubbelbitar för 18. Sen bar det av mot Högaborg. Vi var lite osäkra på vägen och snurrade förbi Peter som bor i grodlandet. Han var precis på väg på sin inventeringsrunda för länssyrelsen och visade oss rätt. Snacka om nörd. Peter har varit intresserad av grodor i hela sitt liv, som amatör, och flyttade in till Skåne just för att komma nära grodorna. Behövs det sägas mer. Bättre ledning går inte att få än Jakob och Peter, på en och samma gång.

groda1

Det blev en fantastisk vårkväll. Stilla, klar natthimmel och sjysst temperatur. Av Sveriges 13 arter finns 12 i Skåne (som jag minns det). Vi såg, hörde beundrade länge 8 av dem:

 1. Vanlig groda
 2. Vanlig padda
 3. Stinkpadda
 4. Grönfläckig padda
 5. Lövgroda
 6. Lökgroda
 7. Större vattensalamander
 8. Mindre vattensalamander

groda2groda3

Nu ska jag bara kryssa resten:

 • Klockgroda
 • Åkergroda
 • Långbensgroda
 • Ätlig groda

…som vi tar senare i maj.

groda4Sen är det bara att kryssa gölgroda, men då får det bli i Uppland, och eventuellt sjögroda i Danmark.

Lövgrodan är en fantastisk skapelse. Liten och otroligt söt och högljudd. Jag kan leva länge på bara den observationen.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Bland kräldjur”

 1. […] April Våra barn har alltid haft en bra förmåga att kunna berika våra liv. När jag i min tjurighet vill avstå allt firande i mars smyger de försiktigt in en inbjudan till ost- och vinprovning på Bengtssons. PK och jag får en härlig kväll med flera tips som följer med ett tag framöver. Det finns många skäl till varför linux blivit alltmer etablerat i min värld. Linux står för hela den öppna fria tanken och öppna samarbetet som nu formar nyutveckling och står i kontrast till den kommersiella inlåsningen som tvingar fram återhållsamhet och begränsningar. För övrigt är jag av den bestämda åsikten att tekniken och teknologin generellt driver vår utvecklingen genom att stimulera nyfikeheten och idéskapandet. Delar du inte den åsikten är jag beredd att ta diskussionen. För att bättre förstå och vidare nyansera min bild bestämmer jag mig för att rota vidare och mer i de öppna lösningars värld, och linuxvärlden förstås. PK och jag har länge talat om och funderat på en renovering av vårt kök. Ingen av oss är hajpade av ombyggnadshysterin utan konstaterar att vårt gamla hus kräver en, låt oss kalla det, mer omfattande sanering. Vår gamla gaspanna behöver också ersättas och vi tycker att det självklara är att ersätta den med en luft-vattenvärmeväxlare. Du kan få ta del av vår analys till varför det inte blev så utan i stället en ny gaspanna. Nu sätter arbetet igång. Skåne är fyllt av det som ger välgörande upplevelser. Det mesta tar vi till oss dagtid och mer sällan kallar naturen på oss efter mörkrets inbrott och inviterar till kvällsexkursioner. Det är en stark upplevelse att med stöd av riktiga kräldjursnördar få komma nära alla Skånes grodarter. […]