Sunt tävlande mot skoningslöst maktutövande

Vi ser just nu en generation som tävlar genom att visa sitt ego och sin förmåga för att bla imponera på andra. En paradoxal kontrast kan tyckas, men de visar också upp ytterligare en sida som får mig att rysa av vällust. I öppen samverkan visar de en självklar vilja att lösa komplexa och komplicerade problem tillsammans. Där någon snubblar och inte kommer längre finns alltid någon som träder in med stöd, svaret eller viljan att ta vid. Så går utveckling vidare när olika kompetenser kompletterar varandra i gemensamt strävande att fixa det mest omöjliga. Internet är fantastiskt som gör detta möjligt – och som främjar demokratisk utveckling genom informationsdelning.

Detta skiljer sig avsevärt från det tävlande som tex musikbranchen eller företrädare för musikindustrin visar upp. Här handlar det mer om att visa upp sin makt och utöva makten för att trycka tillbaka oliktänkandet eller det som rubbar deras rent kommersiella intressen. Man har självklart rätt att hävda sina intressen men ”gömmer sig” bakom lagen eller till och med skruvar på den för att den ska passa. Deras lobbyister har hjälpt till och gjort sitt för att visa vem som är starkast, inte vem som är bäst. Dessa okunniga bakåtsträvare tror mer om sig än de har förmåga till och saknar viljan att driva utveckling för sakens egen skull.

Jag undrar ofta och ängsligt hur det kan komma sig att vi inte jublar mer över vad teknologin kan åstadkomma. Sverige har länge varit en öppen och fri nation som uppmuntrat oss alla att pröva var gränsen går för vad som är möjligt. Vi kan visa upp många exempel där vi visat vägen och tagit ledningen i tävlandet om vad teknologin kan göra för demokratisk utveckling och mänsklighetens bästa – nu bor jag ju i Skåne och där är världen lite större, men ändå =)

Nu tar maktens företrädare mer och mer över arenan och det vi skräckslaget skådar är hur alla våra smarta nyskapare ska tvingas till underkastelse och lydnad. Eller som Johan Larsson formulerade det i Internetworld: ”Ja, vad säger man? Nästa Google lär ju inte komma från Sverige de närmaste åren. Det har Stockholms tingsrätt sett till.


Publicerat

i

av

Etiketter: