Sven Karlsson-linjen

Utvecklingen framåt kan kanske ta fart

I söndags belönades Sverige med en valseger som redan befruktar omvärlden och tre dagar senare får Sarkozy sitt lagråd på halsen. Medborgarrätten tar steg framåt och utvecklingsfientligheten bromsas. Myndigheter börjar tänka till och kommersiella intressen upptäcker att det finns kunder med behov. Hur bra kan det egentligen bli…men stopp ett tag, det är nu det börjar!

Informationsdelning på nätet kan fortsätta

Författningsrådet i Frankrike har sagt nej till Sarkozys försök att begränsa informationsdelning. De menar att det är en mänsklig rättighet att ha ”fri tillgång till offentliga tjänster online” och beslut ska tas av en domstol om en internetleverantör ska stänga av en enskild användare. EU har redan sagt ifrån (hoppas vi) och den uppskruvade Sarkozy får lyfta blicken. Nu bromsas förhoppningsvis hajarna och lobbyisterna upp i sin iver att godtyckligt underminera medborgarrätten och göra livet surt för oss som tror på framtidens möjligheter. Utvecklingshämmare kanske nu också stoppas i sin aningslösa framfart och med vår Christian i EU-parlamentet kan förhoppningsvis fler mer insiktsfullt börja motarbeta och stoppa tosigheterna.

Ett arbetspolitiskt perspektiv

Sverige har flera gånger visat var framkanten är och hur morgondagens teknologi bäst kan realiseras i fantastiskt framgångsrika lösningar. Ett skäl till det har varit att våra klipska förmågor utan rädsla för att övervakas eller begränsas har kunnat spela fritt i vårt öppna samhälle. Vi vet alla vad som kan komma fram genom tillfälligheter och skarpsinne: upptäckter av sådant de inte var ute efter. Detta är större än innovation och och får inte stängas in och kontrolleras – och nu finns hopp igen.

Enfrågeparti, jasså. Att fortsätta göra det möjligt för våra förmågor som ofta är de unga ger nyutveckling, nyskapande och massor med lysande arbetstillfällen.

sven_karlsson-linjen

Vad har nu detta med Sven Karlsson att göra?

Asfalteringen av cykelspåret mellan Södra Sandby och Lund var länge en het och inflammerad fråga. För några år sedan togs till slut beslutet att asfaltsbelägga spåret. Sven Karlsson kämpade tappert för sin sak och övertygelse och när asfaltsmaskinen kommit ca 100 m mot Lund låg han ivägen och stoppde upp ”utvecklingen” av cykelvägen. Sven kunde inte hålla ut hur länge som helst och den nya cykelvägen tog ett fortsatt steg mot ett förbättrat och utvecklat tillstånd. En tydlig gräns minner om detta historiska ögonblick då Sven hjältemodigt kämpade för det han tror på. Jag respekterar honom mycket för det, men jag kämpade på andra sidan.

När jag nära nog dagligen passerar Sven Karlsson-linjen på cykel reflekterar jag numera ofta över hur okunniga myndigheter och brutala kommersiella intressen försöker hindra och stoppa ofrånkomlig utveckling, och hämma nya svenska arbetstillfällen.

Sven kunde inte hindra det oundvikliga och det kommer inte heller någon annan att kunna göra.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: