En ny bekantskap

För många år sedan, under studenttiden, fick jag genom en djup bekantskap en inblick i botanikens sköna värld. Björn lärde mig genom många spontana och organiserade exkursioner och utflykter att tycka om växternas innersta hemligheter. Med tiden nådde mina kunskaper i floristik kanske inte direkt en vetenskaplig nivå, men väl en utvecklingsgrad som gav mig betydande upplevelser – att se mer därför att jag vet vad det är jag betraktar. Av olika skäl odlade och underhöll jag inte mitt intresse för växter tillräckligt för att över tid bevara mina ytliga kunskaper. Vi flyttade och Björns och mina vägar skljdes.

Nu många år senare kom Bengt tillbaka från en orkidéexkursion och beskrev lyriskt sina intryck för Björnligan över en öl på Stortorgets pub. Plötsligt vaknade mitt sovande växtintresse till liv igen. Bengt kopplade samman mig med Janis och efter lite mödor fick vi ihop ett ”program”. I förrgår stack så Berit och jag öster ut för att tillsammans med Janis besöka ett par exklusiva växtlokaler. Målet var primärt att se om några av de rara orkidéerna fortfarnade stod i blom.

Det blev en fantastisk dag: vädret var det bästa en svensk sommardag i juli kan erbjuda och platserna vi besökte är delar av det vackraste vi kan uppbringa i Skåne och Sverige. Janis blev en ny spännande bekantskap driven av sitt stora intresse för växter och för att bevara arter och unika växtlokaler.
Trots att torkan tagit kraft ur växtligheten och att det var en aning sent på säsongen fick vi ett antal fina observationer och upplevelser.

Detta gav mycket mersmak…


Publicerat

i

av

Etiketter: