Fildelningens vinnare – artisterna

Nu visar det sig i en vetenskaplig rapport från KTH uttryckt i Sydsvenskans papperstidningsrubrik idag: Artister vinnare trots ökad fildelning, Dagens Nyheter tar upp samma TT-meddelande.

Är vi överraskade, nej inte alls. Det är ju det vi sagt redan från början. Den nya tekniken skapar nya och bättre förutsättningar åtskilliga artister att nå ut med sina produkter och budskap, och bryta ny mark. Daniel Johansson och hans medarbetare konstaterar efter en bred granskning att artisternas intäkter har totalt ökat sedan 2000, med ca 35%.

Att skivbranschen ojar sig och oroas mer än lovligt blir är också uppenbart. Det går allt tyngre för dem, kanske beroende på att deras enda egna intresse är att bevaka sina kortsiktiga vinster och att utnyttja artisterna primärt för att tillgodo sina enda intressen, de kommersiella.

Musikbranschen förnekar sig aldrig. Jag kollar inte SVTs Dansbandskampen men följer perifert debatten om slavkontrakten med de tävlande. Två problem famträder:

  1. SVT lägger ut uppdraget på produktionsbolag som driver vinstdrivande kommers på våra licenspengar. Jag kanske behöver nyansera detta ytterligare men nöjer mig med att påstå att det liknar mycket sån hajpad naiv outsourcing där man helt enkelt frikopplar och köper ett sämre resultat till högre kostnad.
  2. Jag läser också att Sony ville bura in en artistgrupp i ett kontrakt där all frihet mer eller mindre skulle gå förlorad, i alla fall rättigheterna till musiken.
    Musikbranschen visar igen sitt fula tryne.

Nej, det är som Brokep twittrar när han begär ut domstolshandlingar och får svaret att de inte kan skicka dokumentet för filen är för stor (svepskäl kanske?)
-de kanske skulle lära sig fildela. Lysande.


Publicerat

i

,

av