Hur bra kan en semesterdag egentligen bli

Olle anländer strax före en kvart i nio. Vi hade kommit överens om att vi tillsammans skulle göra ett nedslag i byn för att granska hur långt våren kommit efter den snabba snösmältningen.

Vi börjar dagen vid möllan och går längs Sularpsbäcken för att se om strömstaren visar sig med sitt guppande. Det är lite grått och trist väder och vi får ingen vittring. Däremot gör den välfyllda bäcken med sitt kraftiga brusande stort intryck på både Olle och mig. Vi lyssnar av och ser ett stort antal talgoxar, blåmesar, mm. Olle är skärpt till tusen och mycket koncentrerad. Nedanför bryggeriet dyker så bofinken upp och den kraftiga sången kan kanske bli ett bestående första minne av bofinken för Olle.

Vid lunchen förbereder vi oss vidare genom ett antal fågelläten med hjälp av Benny Anderssons fina inspelning. Efter Olles middagsvila har solen lite smått kommit fram och det är betydligt behagligare. Vi fortsätter nu norrut längs bäcken och får möjlighet att noga analysera skillnaderna mellan bergfinkens och grönfinkens läten. Så nu när det är klart kan bergfinken fortsätta sin resa mot norr. Olle är klart observant och pekar ut ringduva och kråka och illustrerar deras läten på ett imponerande sätt.

Eftermiddagen börjar bli sen och vi har ännu inte spanat in så många traktorer som önskat. Därför bestämmer vi oss nu gemensamt för att avrunda turen med ”traktorrundan”. Vid Vinkelhaken belönas vi med flera stora grävare och borta vid badet kryssar vi en stor blå och en grön. Vi hittar en gammal tennisboll när vi tar oss över ett åkeravsnitt och Olle får många goda skratt när vi sparkar den framför oss en bra bit tills den olyckligtvis försvinner in bakom ett staket. En välfylld utflyktsdag.

Det blev en lång tur. Hemma väntar PK, och Ida har dessutom precis kommit från jobbet. Vi äter ärtsoppa och pannkaka med blåbär. Sen tar Olle ett härligt bad. En sista fågelexkursion vid TVn. PK hade tidigare spelat in en fantastisk film om trädgårdens fåglar, insekter och djur. Olle försjönk i trans över sekvensen med de flygga talgoxungarna.

Ingen tvekan. Olle blir säkert en av de vi behöver för framtiden som både har känsla och kunskap om natur och människor. Och med goda mattekunskaper kommer han också att bli en av dem som förändrar världen.

Tack för den fina dagen Olle!


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Hur bra kan en semesterdag egentligen bli”