Demokrati förutsätter ett ocensurerat nät

Det är nog inte många som idag har missat filmen som publicerats via WikiLeaks där kalla dataspelande soldater tryggt förvarade i sin Apache-helikopter slaktar en grupp irakier.

Hur obehagligt och smärtsamt det än är att ta till sig filmen får den inte gömmas.

Intervju med Julian på AlJazeera

För mig handlar inte detta om att det är amerikanska soldater i Apache-helikopter som spårar ur i Irak. Snarare är det så att filmen exponerar krigets fasor. Sannolikt normala människor tappar sitt förstånd och förloras in i tillstånd styrt av osäkerhet, rädsla och mekanisk kontroll. Förmodligen sker detta ofta och överallt där kriget härjar och vi måste få fortsätta spåra upp brister och öppet granska dem.

Filmen är hemligstämplad av amerikanska försvaret men läcker ut via WikiLeaks och når på så sätt den breda allmänheten som i sund demokratisk ordning får information om hur skattemedel, folkrätt och krigslagar nyttjas.

Hade detta skett utan ett fritt Internet?

Korta svaret är självklart nej.

Uppenbart finns skäl att mörklägga det som man inte vill att andra tar del av, enkelt mänskligt beteende till exempel. Men, som sagt, man mörklägger endast om man har något att dölja. Därför är det tur att vi har sådana som tex Julian som ser till att kanalisera läckt ”offentligt” material till allmänheten och till den icke korrupta delen av politiken. Hjältedåd.

Antidemokratiska krafter vill begränsa våra rättigheter att fritt dela information över nätet och också begränsa vår rätt att fritt ta del av den information vi söker. Det senaste exemplet i raden är Cecilia Malmströms censurinitiativ. Hon får rättmätigt en hel del mothugg eftersom den goda tanken överskuggas av de vidare konsekvenserna av en bredare censur av Internet. Det är häpnadsväckande att observera hur lättsinnigt det ser ut: antingen förstår de inte Internet och hur betydelsefullt Internet är för demokratisk utveckling och för att förhindra korruption, eller också så är det en klart medveten handling att styra och kontrollera medborgare. Lika illa vilket som.

Därför måste vi slåss hårt för ett fritt Internet.


Publicerat

i

av

Etiketter: