Personaltidningen 2.0

Jag har egentligen inte en speciellt stark relation till vår personaltidskrift men när den nu försvinner hajar jag till. Varje gång den ligger i min brevlåda bläddrar jag frenetiskt fram tillMR:s kåseri och tar del av ironin, klarsyntheten och den träffsäkra sakligheten. MR, jag kommer att sakna dig å det gruvligaste. När du dök upp för första gången skrev du om det vi annars bara hör under fikat. Hur kan du lämna oss nu? Men, nu har jag det. Du har ynglat av dig och släpper fram den nya generationen jag väntat på så himskans länge: Interaktionen 2.0 med din WikiBlogg och så lilla Mikroblogg. Fiffigt. En nätupplaga med de självklara tillbehören.

Nu förstår jag bättre, förändring är bra. Jag är definitivt med dig. Du tycker vi ska ta steget in i nutid för att inte bara effektivare sprida kunskap om hur vi jobbar tillsammans, utan också ge oss en chans att tycka till, och i realtid ge uttryck för de tankar som väcks och formas när vi bläddrar oss genom alla spännande poster. Men inte nog med det, du vill stimulera oss till att utbyta dessa tankar med andra och förstås se till att tanken prövas och utvecklas så den inte tillintetgörs bara för att ingen tar mot den.

Men jag vet också att du tänker längre än så. Du vet att det är många som inte bara tycker och tänker utan också kan en himla massa som inte kommer fram och prövas. Du vill ge alla den chansen att visa hur man med stöd av sitt intresse, engagemang och kunskap kan bidra till att vässa och göra oss bättre, dela med sig helt enkelt – så genialt. Snyggt tänkt, på så sätt kan vi hålla nere kostnaderna och slipper dessutom pussla ihop det med oklar hjälp utifrån. Vi kan bli bäst. Härligt tänkt MR.

Men har du funderat på hur det kan bli om alla får fritt spelrum? Det klart du har. Du är inte alls omedveten om att interaktiv öppen kommunikation och öppen delning av kunskap ställer till det för den som inte riktigt är med på banan eller förstår, eller helt enkelt inte vågar. Visst kan en del gå snett, men jag förstår hur du tänker. Samverkan mellan många hjärnor [via Internet] skapar så många oändligt större möjligheter än de problem som kanske bubblar upp.

Är det så här du tänker MR, om din avkomma får ta vid:

Wiki låter alla dela, bidra och förädla all information till den skarpaste gemensamma visdomen vi just nu vet om, kanske från en idé som utvecklats med hjälp av Blogg som tillåter och bjuder in alla att öppet kommentera. Ju fler som bidrar desto bättre blir det och vi blir extra alerta av vårt kvittrande med Mikroblogg om vad som händer just nu.

Wiki öppnar upp för alla som är intresserade, eller kanske helt enkelt bara är nyfikna. Här kan de ta till sig vad andra bidrar med och själva börja bidra med det de kan. Nu växer den samlade kunskapen fram i wikin och förädlas mer och mer när fler och fler bidrar, verifierar, kompletterar, editerar. Varje gång vi nu går till denna källa får vi alltid den mest aktuella informationen och kunskapen till stöd för vårt beslut i nästa iterativa steg.

Om jag förstår dig rätt tycker du att Blogg är ett bra komplement för att låta vem som vill pröva sina tankar eller utveckla en idé. Det är klart, det får inte bli en plats för bara moraliserande och predikande, men du menar att om vi håller miljön öppen för alla så kommer alla fria konstruktiva kommentarer att balansera till sans och ordning – men samtidigt är det bra att höra vad som cirkulerar i hjärtan och hjärnor i vår omgivning. Som sagt, ju fler som bidrar, desto bättre blir det, minsann.

En ständig undran: vad händer egentligen just nu i vår närmaste omgivning och vår omvärld där vi har ett engagerat eller perifert intresse. Här har du också tänkt till. Jag tänker på din vilja att låta Mikroblogg oss kvittra om vad som just nu är på tapeten i alla möjliga och omöjliga sammanhang, alltså sprida kunskap om vad som faktiskt händer i ögonblicket. Det kanske kan hjälpa någon eller bara stilla, nej bättre upp, snarare stimulera, någons nyfikenhet.

Nu börjar jag bättre förstå hur du tänker och jag blir inte bara lugn utan minst sagt stimulerad. Du låter något nytt, kanske i den här stilen, komma istället: ett interaktivt deltagande och integrerat flöde av vetenskapliga artiklar–<>Newsmill-ande—<>wiki<>—bloggar—<>mikrobloggar, kanske tom med Web 3.0 i sikte.


Publicerat

i

av

Etiketter: