A Wii Fracture

Idag fälls Sverige i EU-domstolen för att vi inte är lydiga i klassen och infört datalagringsdirektivet. Lagen är visserligen en styggelse utan jämförelse, just idag, men det är inte därför den här posten kommer till.

När jag snurrade förbi nyheterna och de vetenskapliga tidskrifter jag bevakar dök rubriken på posten upp i NEJM. Först reagerade jag instinktivt och skrattade till: nu jäklar börjar elektroniken resultera i frakturer. Det visar sig, naturligtvis, att förklaringen är enkel; fjortonåringen hade halkat av balansplattan på sin Wii Fit. Nintendinit och Wiiit (kul med tre i) är inga nyheter, men nu kommer frågan naturligt: hur länge kommer jag att hålla ihop med min nya Kindle i handen?

Jag tror att jag har hittat ett bra sätt att stimulera mitt läsande. Svaret är just nu Kindle.

Min första-generations Acer Aspire One (ACER ASPIRE ONE 1.6 512MB/8GB 8.9#LINUX BLÅ juli 2008) har fått fungera som läsplatta under en längre tid. Det är en fantastisk liten pryl i många avseenden men läsplatta, nja. Visserligen ökade prestandan och funktionaliteten avsevärt efter att jag skruvat ner den i delar och matat den med 512MB till och senare iklätt den en Ubuntu netbook remix.

Nu sitter jag alltså med en Kindle för att få upp läsandet i ett försök att bibehålla en rimlig bildningsgrad när tiden börjar äta upp kapaciteten och förmågan som jag minns jag hade under min vetenskapliga karriär. Jag har länge sneglat på läsplattorna och följt utveckling lite på avstånd.

Så kom tidpunkten då jag bestämde mig att skrida till verket. Men vilken? Jag konsulterade min pryl- och teknikguru Peter i Göteborg och det blev så en Kindle, lite motvilligt. Skälen är många för Kindle – de får du själv analysera eftersom det redan finns nya argument för och mot – men det finns ett övervägande skäl mot som också är en viktig princip för mig mot som jag nu alltså givit upp. Amazon är ett exempel, precis som Apple och allas vår(?) Microsoft för den delen, där de stänger in kunden i sitt proprietära träsk. Amazon håller visserligen på att luckra upp instängdheten – tex kan du läsa egna PDF-er (men DRM…) – men än är det mycket att göra.

Min Kindle är fantastisk och jag är mycket nöjd. Och det vill mycket mer till innan den hajpade iPaden kommer i närheten av Kindle eller kan klå den.

Jag hoppas nu bara att jag inte kommer att drabbas av Kindleit eller invalidiserande Kindlefrakturer.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: