Stockholm, var ligger det?

Sydsvenskan idag fick mig att återvända till en irritation. Sydsvenskan skriver att Rolf Larsson på Lunds universitet blev inbjuden till ett seminarium på Konserthuset. Rolf frågar naturligtvis, vilket konserthus? Stockholm bjuder till seminarium i Konserthuset, och inget mer. I universums centrum Stockholm tar de för givet att allt sker där och att alla vet att det är där allt sker och det är dit man ska. Suck!

Så till min egen irritation. 1 april var jag på TITA-konferens på Hilton, inte bara Hilton utan Hilton i Malmö. Konferensen Forskningssatsningen i Skåne – ett lyft för hela Europa! handlade om något så storslaget och fantastiskt som ESS och MAX IV. Alltså inte bara ett lyft för Skåne, eller Stockholm, utan för hela Europa, och kanske vidare än så. Bland många intressanta diskussioner dök Per Unkel, styresleordförande i Stockholm Science City, upp och talade både väl och inspirerande om den fantastiska satsning på Life Science som sker i Stockholm. Nu är det ju så att det sker en stor satsning även i Göteborg, och inte minst här i Skåne och Lund. Inte bara ESS och MAX IV utan nu också Ideon Medicon Village.

Men så här säger Per: Sverige är för litet för att splittra insatser. I Lund har ni ESS och MAX IV, i Stockholm bygger vi Sveriges centrum för Life Science. Å fanken! Han refererar till koncentrationen av vetenskaplig styrka till Stockholm-Uppsala och bla prestigefyllda KI som rättmätigt lyfts fram. På något sätt lever Per i sin egen ankdam, inte bara i Stockholm, han ser inte heller den närliggande världen bortom Sveriges gränser. Jag oroas av tanken att han som 08 kanske inte vet att Lund-Malmö ligger ett stenkast från Köpenhamn-Roskilde, en region som snart kommer att vara förbunden med Hamburg och mer eller mindre integrerad till ett stort gemensamt kluster för livsvetenskaplig forskning.

Öppna ögonen Per och bli en del i en större gemenskap, eller fortsätt lev i ert egna uppblåsta perifera kluster.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Stockholm, var ligger det?”

  1. […] Stockholm, var ligger det skrev jag för en tid sedan i en reflektion över problemet att vi inte riktigt erkänns i Skåne. Thomas Frostberg konstaterar idag att bron används mest för shopping- och nöjesresor, inte för vetenskapligt utbyte i Öresundsregionen. I en kommentar på Thomas blogg skrev jag ungefär så här: […]