Vad händer i ingenmanslandet mellan Stockholm och Danmark?

Stockholm, var ligger det skrev jag för en tid sedan i en reflektion över problemet att vi inte riktigt erkänns i Skåne. Thomas Frostberg konstaterar idag att bron används mest för shopping- och nöjesresor, inte för vetenskapligt utbyte i Öresundsregionen. I en kommentar på Thomas blogg skrev jag ungefär så här:

Det är en underdrift att det är något att bita i att realisera en vision för Öresundsregionen. Visionen i vår fantastiska region verkar alltsom oftast förankrad i en övertro och kanske tom självgodhet. Dessutom springer de flesta aktörer och initiativtagare i ett totalt uppsplittrat kaos utan uppenbar samverkan.

Men hur gör vi för att bli mer öppna och tydliga i samverkan och samordning för utveckling?Jag tror att Thomas Frostberg är en av de verkligt få som vid enstaka tillfällen lyfter problematiken om vår regions livsvetenskapliga utveckling. Annars är det min själ dödstyst och gömt i det fördolda vad som händer idag, imorgon och i framtiden runt tex ESS, MAXIV, Ideon Medicon Village. Och vad vill och gör Region Skåne och Universitetet(-en)? Den som ägnar en helg för att berika sig kan möjligtvis hitta enstaka fragment, men det räcker inte och duger inte. Jag vill läsa om allt detta HELA tiden. Och vad är det med vår kommunledning och näringslivsfunktion i Lund? De framstår som totalt döda. Nej res er ur er dvala och satsa litta. Ut på torget var eviga dag och ropa ut till folket vad fantastiskt här sker!

Jag snackade med en kompis för ett par veckor sedan. Han är en bildad och medveten person. Jo, han kände till att AstraZeneca ska göra något, men flytta, nej, det visste han inte – Sveriges största läkemedelsforskningsbolag omstrukturerar och det går kloka personer förbi. Ideon Medicon Village? Vad är det? Det har jag aldrig hört talas om.

Vi har totalt misslyckats, eller håller på att misslyckas. Pröva begreppet öppenhet!

Som kontrast till hur vi i vår Skånska självgodhet tar för givet att det ordnar sig, det gör det alltid, det löser sig, men kanske inte per automatik i detta fallet, ångar Stockholm på. Jag vet allt om Hagastaden. Och hur det är tänkt och hur det utvecklas för att bli en komplett forskningsmiljö. Jag får inbjudningar till olika events som diskuterar life science hela tiden. Stockholm-Uppsala är som en klart lysande stjärnbild medan Lund-Malmö-(København) möjligtvis framträder som en beroende måne.

Jag har mina rötter i Uppsala men skulle aldrig komma på tanken att flytta tillbaka till där det händer, jag vill att det istället ska vara här det händer. Och vill gärna hjälpa till!


Publicerat

i

av

Etiketter: