Spikmattans år

Jag bläddrade tillbaka i min Google-kalender i molnet för att se om det är något jag tycker kan vara värt att dela med mig av. Här är några stora händelser under året som vid närmare betraktelse väcker en del tankar till liv och som mer eller mindre satt en del spår.

Januari

Det fanns en tid då hyss var en del av spänningen i livet, men då var knappast den beskyllning jag hörde från vuxna pyntad med att jag var just vuxen och borde veta bättre. När vår brevlåda small runt nyår var de hårda gossarna på 19-23 år mer som kommandosoldater, och borde definitivt veta bättre men saknar sannolikt den förmågan, precis som jag ibland också tycker länsman gör.
Bonuscirkusen i den fullständigt obegripliga finanssektorn fick mig att ta steget till att byta bank, eller åtminstone avse att göra det. Annikas girighet suger men hon får krypa till korset. Jag gick tvärs över gatan till Finn och blev mäkta förvånad när jag möttes av ett påtagligt ointresse. Jag var naiv nog att tro att de ville ha mina pengar och mig som ny kund. Är kvar i SEB, men enbart på grund av att det är enklast så. Nu tänker du helt rätt: ditt fega lata spektakel.
I byn ligger KB Bilservice och det är fler än vi som tycker att bättre meck får man leta efter . Nu är släpet, som är ett måste när det drösar av hojar och bråte fixat, på KB-vis, dvs perfekt till bra vitt pris, och besiktigat.
Ska vi verkligen behöva ett larm. Jag tror inte det men när det väl bubblat upp så blir det som ett moment 22, fixar vi inte skyddet kan vi inte förlåta oss själva om det sedan händer något. Nu är ett ordentligt huslarm på plats och fan ta den som besöker oss när vi inte är hemma.

Februari

En av mina vänner slutar jobbet. Det händer i föränderlig värld, men saken är den att han jobbat länge för sin arbetsgivare och skulle få ett bättre avtal om bara två månader när han fyllt år och passerat en kritisk åldersgräns. Nix, de gick inte med på att förlänga tjänsten med två ynka månader utan stod kallsinnigt på sig. Skit tycker jag. Och ett slag mot lojaliteten.
Det är alltid kul at få hjälpa till, speciellt när det handlar om två hjul. Anders As måttligt imponerande Vespa behöver omsorg, kommer i säkert förvar och får plats i behandlingsrummet.
En påminnelse om att det snart är min tur. Vår gamla studentkompis Anders tar ytterligare ett x0-steg i vuxenlivet.
De fattar ingenting. Att se politikerna, de allra flesta, och företrädarna för lagen, Wadstedt mfl, stå och vifta med sina stentavlor ökar inte tilltron på framtiden direkt. Vi måste få in dem i nutid. Mitt beslut är självklart och jag bestämmer mig för att aktivt arbeta för att Piratpartiet ska kunna börja verka i Bryssel. Anakin och hans gäng har gjort ett bra försök att utbilda gammelmonstren.

Mars

Jag har aldrig riktigt tagit till mig det där med ”större” högtidsdagar, jag menar att för min egen del just lyfta fram och fira vissa födelsedagar. Det händer ständigt mycket annat som är väl så värt att fira. För att slippa haussen drog PK och jag till Berlin för några dagars avkoppling.
Jag har aldrig grävt ned mig i möjliga begränsningar som det naturliga åldrandet kan medföra. Jag får lätt ut det jag vill på ett bra sätt utan att åldern begränsar mig. Men en sak besvärar mig trots allt. Jag tycker det är jobbigt att synen tar stryk med tiden, dvs att jag måste ha glasögon för det mesta och nu var det alltså dags att ännu en gång kompensera med nya glas. Det kändes påtagligt och änna dråpligt när jag hittade ett par läsglasögon i nattduksbordet. Bra, de kan jag ha i reserv. När jag hängde dem på näsan fick jag bita ihop – de gjorde ingen skillnad längre.
Jag kanske inte direkt ser mig själv som sinnebilden för ett inrutat leverna, men jag vill ha, eller snarare lärt mig leva med, en viss stabilitet. Oskar imponerar på mig eftersom han både är duktig på och framgångsrik i det han gör, och att han väl kontrollerar det svåra i att bygga en positiv trend. Jag tror det var i mars som han fixade proffskontrakt.

April

Våra barn har alltid haft en bra förmåga att kunna berika våra liv. När jag i min tjurighet vill avstå allt firande i mars smyger de försiktigt in en inbjudan till ost- och vinprovning på Bengtssons. PK och jag får en härlig kväll med flera tips som följer med ett tag framöver.
Det finns många skäl till varför linux blivit alltmer etablerat i min värld. Linux står för hela den öppna fria tanken och öppna samarbetet som nu formar nyutveckling och står i kontrast till den kommersiella inlåsningen som tvingar fram återhållsamhet och begränsningar. För övrigt är jag av den bestämda åsikten att tekniken och teknologin generellt driver vår utvecklingen genom att stimulera nyfikeheten och idéskapandet. Delar du inte den åsikten är jag beredd att ta diskussionen. För att bättre förstå och vidare nyansera min bild bestämmer jag mig för att rota vidare och mer i de öppna lösningars värld, och linuxvärlden förstås.
PK och jag har länge talat om och funderat på en renovering av vårt kök. Ingen av oss är hajpade av ombyggnadshysterin utan konstaterar att vårt gamla hus kräver en, låt oss kalla det, mer omfattande sanering. Vår gamla gaspanna behöver också ersättas och vi tycker att det självklara är att ersätta den med en luft-vattenvärmeväxlare. Du kan få ta del av vår analys till varför det inte blev så utan i stället en ny gaspanna. Nu sätter arbetet igång.
Skåne är fyllt av det som ger välgörande upplevelser. Det mesta tar vi till oss dagtid och mer sällan kallar naturen på oss efter mörkrets inbrott och inviterar till kvällsexkursioner. Det är en stark upplevelse att med stöd av riktiga kräldjursnördar få komma nära alla Skånes grodarter.

Maj

1 maj, vilken cirkus, känns mer som det förgångna tycker jag.
Ida drivs av sin starka vilja och förverkligande av det som för stunden växer sig starkast (hon och jag är rätt lika, tror jag). När hon och Tobbe nu ordnar Silvåkra maraton för tredje året på raken springer hon inte själv utan ser till att rekordskaran får ut det mesta av denna fantastiska och vackra dag. Ett arrangemang som du för evigt bannar dig för att ha missat.
Nu är det snart EU-val och Piratpartiets valsedlar ska ut – härligt att sätta dem på plats i Sanbybiblioteket, det blåser medvind.
Nu är köksjobbet igång på allvar och den nya gaspannan kommer på plats.

Juni

Vi säljer 1:an på Revingegatan och Kajsa hittar ett helt nytt liv i Lunds östra utpost.
Nu händer det som många av oss väntat på. Piratpartiet överraskar vissa, men förvånar inte oss som står nära, och tar plats i EU-parlamentet. När Lissabonfördraget oönskat går genom får Christian senare sällskap av Lunds Amelia som blir parlamentets yngsta parlamentariker. Nu laddar vi på allvar inför riksdagsvalet 2010.
Skåne-runt-vandrargänget alias Björnligan fullföljde under 2008 den fleråriga Skåne-runt-vandringen och genomför nu andra etappen på det nya projektet Själland runt.
Vi påbörjar vår semester som vi bestämt ska berikas med fullföljande av köksrivning och handräckning till murare Tom och i viss utsträckning hans snickarkollegor. Arbetet tar riktig fart och nu börjar det likna nåt. Vill ni ha hjälp av riktigt bra och kunnigt folk kan jag rekommendera Martin och hans gäng.
Då så, ytterligare en som blir mogen. PKs bror sällar sig till vuxna pojkars skara och det börjar kännas alltmer avlägset den tid han och jag var unga nog att imponeras av dricksglaset rom med lite cola på toppen som ingick i entrébiljetten på diskot i St Raphael.

Juli

Som jag tidigare sagt är det något speciellt med Skånes natur. Omgivningarna runt Ekholmssjön är speciell på sitt sätt. Vi är där för att i skymningen uppleva svärmande ekoxe och blir inte besvikna. På vägen tillbaka upp mot parkeringen brottas vi dessutom med enorma svärmar av ollonborrar.
Renoveringsarbetet tar mycket av vår tid, som planerat. Det utesluter inte att vi bestämmer oss för att ta några dagar för att träffa en av de mer vitala 80+ -åringarna jag känner. PKs mamma regerar fortfarande på golfbanorna och har ett golfhandikapp som mänga avundas. Efter Lidköping tar vi oss vidare till Raggarön. Det blev inte direkt något Roslagslopp men Kjell och Marianne bjöd på väl avvägd och lagom fartfylld framfart på de vackra fjärdarna. Vi lärde känna dem i en annan tid då vi bodde i USA och det är alltid lika stimulerande att träffa dem på Raggarön, i Stockholm eller hos oss runt Påsk.
I cross- och endurovärlden umgås vi okomplicerat över åldersgränser. Dennis är lika gammal som Ida. Jag träffade honom och hjälpte honom med ett meck på crossbanan för några år sedan vilket i sin tur utvecklades till vidare kontakter. Numera bor han i Spanien och är hemma på ett kort besök, vi lunchar och drar till helgen ut på banan.
Nu börjar det hända saker. Det fina IKEA-köket monteras.
Olle är inte som andra, nej just det, han är ju en av oss. Han fick aldrig till det där med att krypa innan han lärde sig gå. För övrigt är det ett talesätt bland de återhållsamma och kanske osäkra som just brukar säga att ”man måste lära sig krypa innan man kan gå”. Inte fan, påat bara… Det är bra Olle, du lär dig gå direkt, dags för matteböckerna nu?

Augusti

Nu blir köksdelen klar så när som på småarbete som nån list här-och-där, bänkbelysning, fönstermålining och lite småfix som vi tänkte ge oss på själva – undrar hur lång tid det tar innan det blir gjort.
Då var det dags för Björnligan igen och Själland runt etapp 3. Nu börjar vi fundera på om vi verkligen ska gå just Själland runt, ett trendbrott. Kanske ska vi helt enkelt välja ut lämpliga etapper utan krav på fast ordning eller förutbestämd geografi.
Olle behöver snart dela på mossan & fassan…med fler än Safran, Koko och hönsen menar jag.

September

Årets släktträff är speciell i den meningen att det nu är mer påtagligt att en ny generation etablerar sig. Det känns nu också viktigare än någonsin att ge alla en chans att fortsätta upprätthålla denna kontaktform. Samtidigt tycks det allt svårare att få alla att hitta utrymmet i kalendern. Olle känner sitt ansvar och bjuder alla på ettårstårta.
Det är nästan bara FMX-arna som kör tvåtakt nu för tiden. Kompisarna i Björnligan har väl hört mig till leda bara se enduroterrängen i allt vi traskar på, genom och förbi på våra många vandringar, så när de kände trycket att uppvakta mig på den tjugoettusensexhundrade dagen av mitt liv skickade de mig, och PK, till Ullevi för lite tvåhjulsuppvisning.

Oktober

Jag ska inte breda ut mig mer om hojandets tjusning och filosofi. Tibro, enduroträningsläger, vad mer behöver sägas.
Det är PK väl unt. Hon brukar säga att hon använder sina motorcykelpengar när hon gör ett av sin frekventa besök i myrstacken, förlåt, New York. Jag tröstar mig i min ensamhet med att köpa en Migsvets på Jula och söker genast allt som går att fräta sönder. Det behövs inte mycket förrän jag har koll.
Det var inte så länge sedan jag var på väg förbi Mats hus. Han tvättade sin bil så jag stannade till och vi diskuterade allt, mest som vi alltid gjort. Naturligtvis pratade vi en hel del om hans kamp mot sin sjukdom. Det var samma energifyllda och ivriga Mats som alltid så det kändes extra tungt när vi kort efter fick besked att han inte fixade det. Det är en fin begravning. Mats har en  skön familj som säkert håller ordning på polen, trädgården och annat som han vårdade.

November

Dags för LMKs efterlängtade endurospecial på Saxtorp. Jag brukar prestera rätt bra efter min förmåga och efter målgäng känns det varje år som det saknas några varv. Jag bestämde mig i år att ta tag i det och anmälde till breddklassen. Det blev en oväntad kamp. Jag ska inte belasta er med detaljer, men jag ger mig aldrig och kom i alla fall inte sist, och dagen är som alltid en vinst.
Visst är det fantastiskt. PK och jag träffades för 42 år sedan. Jag tror inte alltid PK uppfattar att jag ser det så, men alternativet till det vi har finns inte.
IKEA är bra. Men att få deras bänkskiveleverantör att ge oss rätt bänkskivor slutar inte så som du kanske tror. Vi kan berätta om du bjuder in dig på en vegetarisk middag.
Det känns som det där med trial börjar få fäste. Nästan som en nystart och jag tror det blir mer av det framöver.

December

Skåne är som vanligt i framkanten och har organiserat jätteprojektet massvaccination bättre än övriga landet. PK tillhör en viktigare kategori, naturligtvis, än jag och är vaccinerad för länge sedan. Jag som börjar få inbjudningar, nej inte av St Per för honom tror jag inte på, får min kallelse till H1N1-skjutet. Jag har laddat med talbok och morgontidning för att få hjälp med att fördriva tiden i vaccinationskön. Men jag hinner fan ta mig knappt in genom dörren förrän jag är ute igen och resterna av morgontet i muggen hemma på bänken har inte ens hunnit kallna. Jag önskar min arbetsgivare var lika effektiv.
Jag beundrar Nils-Olov. Jag har sett hyfsat skickliga svetsare ge sig på mina projekt och misslyckats med kommentaren att det är omöjligt, det här går helt enkelt inte. Då går jag till Nils-Olov som tycker det som är omöjligt för andra är enkelt. Han är helt sonika unik i sin kompetens och beundransvärd, men så har också varit med och skrotat ihop stoltheten MAX-lab. Att hitta folk som kan sina saker är min själ inte lätt, och förresten, de som är riktigt bra där jag jobbar är för bra, om du förstår vad jag menar. Nu är det dags att ge Idas och min gamla Fantic en omgång och Nils-Olov fixar igen det omöjliga. Dessutom får jag tag i en ny stötdämpare till priset av en renovering. Nu börjar det bli trial på allvar.
Som jag sa förrut luskar jag vidare i den öppna världens möjligheter och nu är det dags igen att se vad DFS har att ge så här före jul.
Våra barn gör oss stolta i allt de gör. Kajsa driver sig själv hårt i sina ambitioner att utveckla sina talanger. Hon har hittat hem och vet vad som är nästa steg. Hon ger sig in i kampen om en plats på Inkubatorn, kvalificerar sig vidare och vinner en av få platser. Genast tar sig kreativiteten konkreta uttryck och resulterar snabbt i omsättning av hennes produkter. Om du vill vässa dig till jul, eller nyår, eller senare, här kan du smycka dig.
Nu är det dags för jul på Siltorp,SX/FMX på Malmö Arena och traditionell 30 december-vandring. Du kan återvända hit om du vill veta hur allt detta slutade.

Så vad blir summeringen av detta år?

Som rubriken antyder är 2009 ett år där dumheten segrar över visheten. Det tar sig kanske bättre uttryck i mer problematiska inskränkningar i vår frihet där Bodströmsamhället får unket fotfäste. IPRED börjar verka (men är glädjande nog ristat på de där stentavlorna så där står mupparna blir omkörda och undrar vafför gör de på detta viset), ACTA-hotet träder fram (men glädjande nog finns Wikileaks och de hemlighållna myndightesdokumenten i maskopi med kommersiella intressen lukas fram), FRA-lagen blir verklighet (men glädjande försvåras FRAs arbete av de tjänster vi kan nyttja när vi vill vara fria).

… så dom vet vad som gäller. Bengt Göransson, gamle kulturministern, i P1s Konflikt om synen som idag kräver att konsten ska vara effektiv, att leverera mot förutbestämt resultat. Alltså, nyfikenheten och nyskapandet kvävs. Bengt menar att effektivitetsstollarna ofta kräver att konstnärerna ska funka som några slags robotar och producera konst enligt mall, och därmed berövas friheten att kunna utnyttja sin kreativa förmåga för nyskapande.

Känner vi igen detta destruktiva effektivitetstänkandet i outsourcingens och ansvarsfrigörandets tid?
Vem tar ansvar för produkten, när du köpt din vara står du där. Ring supporten så får du se. Där sitter nån fjunig representant för den som bjöd lägst när utkontrakteringen förhandlades och säger initierat vi kan inget göra, men menar, det är ditt problem.

Det finns hopp. Kampen fortsätter och jag tycker att Unni summerar bra i sin Newsmill-kalender2010 blir dödsstöten för rovkapitalismen hur förhoppningarna kan se ut härnäst.

Spikmatta?

Inte tycks det bli årets julklapp som trendstollarna försökte få det till att bli för att vi skulle springa benen av oss för att handla något vi absolut inte behöver eller har nytta av. Ut å rör på dig i stället, det är en fin helg.

Publicerat

i

,

av

Etiketter: